Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

.επιλογες.

Να'τος και ο Ιουνιος. Να'το και το επερχομενο καλοκαιρι. Που θα ειναι ανω κατω και αυτο οπως ειναι και η ζωη γενικοτερα. Η δικια μου, η δικια σου. Ολων μας. Απλως υπαρχουν περιοδοι χαλαρωσης και περιοδοι εντασης. Οι οποιες φυσικα διαφερουν απο ατομο σε ατομο. Και οπως ειναι λογικο, υπαρχουν και τα ενδιαμεσα σταδια. Αλλα γενικοτερα, αποψη μου ειναι πως η ζωη ολων ειναι ανω κατω..αλλων λιγοτερο και αλλων περισσοτερο.

Ομως τι ειναι αυτο που καθοριζει το ποσο ανω κατω θα ειναι η ζωη του καθενος? Ξεκαθαρη, ευκολη και σιγουρη απαντηση ειναι οι επιλογες του καθε ατομου. Οι επιλογες, οι οποιες καθοριζουν τα παντα! Απο το τι θα φορεσει ο καθενας την επομενη μερα, μεχρι το τι καφε προτιμαει, μεχρι την ολη αντιληψη περι θρησκειας, πολιτικης αποψης, ιδεολογιων και ιδανικων. Γενικα λοιπον, σαν κοινη παραδοχη, μπορει να παρουσιαστει η αποψη: "ολη η ζωη ενος ατομου ειναι οι επιλογες του". Ναι, πραγματι, οι επιλογες σου σε κανουν αυτο που εισαι. Σε διαμορφωνουν. Σε νουθετουν. Σε καθοδηγουν καποιες φορες. Η ζωη ενος ατομου καθρεφτιζεται παντα απο τις επιλογες του.

Καποιος μπορει να ρωτησει ομως: "Υπαρχουν σωστες και λαθος επιλογες?" Προσωπικα δεν πιστευω κατι τετοιο. Σαφεστατα ομως πιστευω πως ο καθενας ειναι υπευθυνος για αυτες, αν και εφοσον τις εχει κανει μονος του.

Αρα λοιπον, οι επιλογες του καθενος, κρινονται απο το ποια ειναι η αποψη του περι "σωστου" και "λαθους". Πραγματι, ετσι ειναι. Οι εννοιες "σωστο" και "λαθος" ειναι δυο τελειως υποκειμενικα πραγματα των οποιων η σημασια και το νοημα αρχιζει και γινεται κατανοητο συνηθως απο την παιδικη και εφηβικη ηλικια του καθε ατομου. Και για την κατανοηση τους υπευθυνοι ειναι οι γονεις του καθε ατομου αν οχι τελειως, τοτε κατα πολυ μεγαλο ποσοστο.

Αυτο που θελω να πω, για να γυρισω και στο κεντρικο θεμα, ειναι πως οι επιλογες δεν χρειαζεται ποτε να ειναι "σωστες" η "λαθος". Χρειαζεται απλως να πηγαζουν απο εμας. Απο τον τροπο που σκεφτομαστε, απο τον τροπο που βλεπουμε και αντιλαμβανομαστε τα πραγματα γυρω μας. Χρειαζεται απλως να σκεφτομαστε τον τροπο που η καθε επιλογη θα επιδρασει πανω στον προσωπικο και στον εκαστοτε κοινωνικο μας κυκλο (φιλοι, συγγενεις κτλπ.). Και φυσικα το πως και το κατα ποσο θα επιδρασει πανω σε αυτους.

Ετσι ειναι ο μηχανισμος λειτουργιας, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Επιλογη -  Δραση - Αντιδραση. Και το μηνυμα που θελω να περασω με το σημερινο (περισσοτερο στον εαυτο μου παρα στον οποιο διαβαζει το συγκεκριμενο), ειναι ΣΚΕΨΟΥ πριν κανεις το οτιδηποτε. Μπορει να αλλαξει τα ΠΑΝΤΑ.

Πολλα εγραψα ομως και ισως να κουρασα. Αυτα λοιπον (ωραιο να βγαζεις τις σκεψεις απο μεσα σου).
cipherk.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου